Ulusal ve uluslararası mevzuat gereğince, Yurtdışı Sermaye Piyasası Faaliyetleri hakkında hizmet aldığımız Saxobank nezdinde, yaptırım uygulanan ülkeler statüsünde bulunan ambargo ülkeleri üzerinden platformlarımıza giriş yapmamanız ve söz konusu ülkelerden emir iletimi gerçekleştirmemeniz gerektiğini önemle hatırlatırız. Bu uyarı, VPN kullanımı da dahil olmak üzere her türlü erişim kısıtlamasını kapsamaktadır.
Kurallara uyulmaması halinde, Saxobank'ın prensipleri ve Şirketimiz ile imzalamış olduğunuz sözleşmeler gereğince, hesabınızın kapatılması dahil olmak üzere çeşitli önlemlerin alınabileceğini bilgilerinize sunarız.
Saxobank'ın paylaşmış olduğu "Yaptırım Uygulanan Ülkeler" hakkındaki güncel listeye ulaşmak için tıklayınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Yurtdışı işlemler, bulunduğunuz ülkenin borsaları dışında, uluslararası piyasalar ve borsalarda gerçekleştirebileceğiniz hisse senedi, vadeli işlem kontratı (futures), borsa yatırım fonu (ETF) ve opsiyon alım satımını kapsar.
Yurtdışı işlemler, bireysel ve kurumsal yatırımcılara korunma, arbitraj ve/veya spekülatif amaçlı pozisyon açma imkanı sunar. Bunun yanında yatırımcılar beklentilerine ve piyasa dinamiklerine göre uzun (alım yönünde) ve/veya kısa (satım yönünde) pozisyon alabilir.
Global piyasalara ve bu piyasalardaki farklı ürünlere ilgi duyan,
Yatırımlarını alternatif / uluslararası piyasalarda değerlendirmek isteyen,
Risk algısı orta ve/veya yüksek seviyede olan,
S&P endeksinde uzun pozisyon, Dax Endeksi’nde kısa pozisyon veya altında uzun, gümüşte kısa pozisyon gibi iki farklı dayanak varlığın fiyat hareketinden faydalanmak isteyen,
Yaptıkları iş dolayısı ile değerli metaller ve emtiaların fiyat hareketlerine karşı kendileri korumak isteyen tüm bireysel ve kurumsal yatırımcılar için uygun olduğu söylenebilir.
Yurtdışı işlemlerinin avantajları: Dünya endeksleri, pariteler, metaller, tahıllar veya enerji ürünleri üzerine işlem yapabilme imkanı, Yatırımcıların risk tercihlerine göre farklı ürünlerden portföy çeşitlendirebilme, Alım satımı yapılabilecek enstrüman çeşitliliğinin fazla olması, Hem spot, hem de vadeli piyasalarda pozisyon açabilme, Tüm dünyadan katılımcılarla piyasaların daha likit ve hacimli olması, Web tabanlı erişim ile piyasalara 24 saat ulaşabilme, Ürünsel çeşitlilikle birlikte yüksek kaldıraç oranları ve potansiyel yüksek getiri şeklinde sıralanabilir.
Global piyasalarda işlem yapan yatırımcıların karşılaşacağı en büyük risk olarak, takip eksikliği nedeniyle fiyat riskine maruz kalınması ve kaldıraçlı işlemler nedeniyle yüksek kayıp tutarlarının oluşması gösterilebilir. Yatırımcılar kaldıraçlı enstrümanlarda işlem yaparak portföy büyüklüklerinden daha büyük pozisyon alabilirler. Bu alınan riskin doğru yönetilmemesi halinde ise büyük zararlar oluşabilir.
Yurtdışında işlem yapmak için Yapı Kredi Yatırım'da yurt dışı işlem hesabı açılmasını talep edebilirsiniz. Hesap açılışı için gerekli sözleşmeleri imzaladıktan sonra hesabınıza para aktararak işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Vadeli piyasa işlemleri için hesabınızda ilgili kontratın başlangıç teminatı kadar bakiye bulunması gerekiyor. Hisse senedi işlemleri için ise alım yapılacak tutarın tamamının hesabınızda bulunması yeterli oluyor.
Evet, ortak hesap açılması mümkündür.
Hesap açılış alt limiti kurum nezdinde bulundurmanız gereken minimum tutara denilir. Bu tutar sabit olmayıp müşteri temsilciniz ile görüşülerek belirlenebilir.
Uluslararası piyasalarda işlem gören hisse senetleri ve/veya borsa yatırım fonları alınıp satılabilir. Borsa yatırım fonlarını kullanarak, ilgili fonun performansını yansıttığı enstrümanda kısa pozisyon da almanın mümkün olduğu eklenebilir.
Uluslararası piyasalarda işlem gören bakır, altın, platinyum, gümüş gibi metale dayalı vadeli işlem kontratları, petrol ve doğalgaz gibi enerjiye dayalı vadeli işlem kontratları, mısır, buğday, kakao, pamuk, kahve, şeker, soya fasulyesi benzeri emtiaya dayalı vadeli işlem kontratları, Euro/Dolar, Sterlin/Dolar, Yen/Dolar, Euro/Yen gibi pariteye dayalı vadeli işlem kontratları, Dow Jones, S&P, Dax gibi endekse dayalı vadeli işlem kontratları alım-satım işlemleri gerçekleştirilebilir.
Hisse, döviz, emtia vb gibi enstrümanlara dayalı opsiyon alım satım işlemi yapılabilir.
Amerika, Avrupa ve Asya borsalarında işlem yapabilirsiniz. Örneğin; New York Stock Exchange, Frankfurt Stock Exchange, London Stock Exchange, Tokyo Stock Exchange, Australian Stock Exchange, Oslo Stock Exchange, Vienna Stock Exchange borsalarında hisse senedi işlemlerinizi, Globex, Eurex, Euronext, NYBOT borsalarında futures işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Dünya borsaları farklı zaman dilimlerinde işleme açıktır. Borsaların açık olması halinde yurt dışı hisse senedi ve vadeli işlem piyasalarında 24 saat işlem yapabilirsiniz. Örneğin; Türkiye saati ile Almanya Borsası’nda 10:00 - 18:30, Amerika Borsası’nda 16:30 -23:00, Japonya Borsası’nda 03:00 - 09:00, Globex Borsası’nda 01:00 - 24:00 saatleri arasında işlem yapabilirsiniz.
Yurtdışı piyasalarda çeşitli platformlardan canlı fiyat takibi yapılabilir. Bunun yanında bazı borsalardaki fiyatları takip edebilmek için, aylık olarak belli bir ücret ödeyerek ilgili borsalara üye olmak gerekir. Bu üyelik ücretleri borsa tarafından belirlenir ve her borsa için farklı üyelik ücretleri bulunur.
Yapı Kredi Yatırım tarafından size sağlanan işlem kanallarından portföyünüzü, cari pozisyonunuzu ve emir durumunuzu takip edebilirsiniz. Web ekranları, işlem platformu, Iphone ve cep telefonları üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilir, kontrollerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca pozisyonlarınız hakkında detaylı bilgi almak için yatırım uzmanınızla da görüşebilirsiniz.
Uluslararası piyasalarda internet üzerinden işlem yapılabilir. Yapı Kredi Yatırım'da açtıracağınız yurtdışı işlem hesabı üzerinden İnternete bağlandığınız her yerden piyasaları takip edebilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yapı Kredi Yatırım'da yurtdışı işlemlerinizi internet üzerinden web tabanlı uygulama, bilgisayarınıza yükleyeceğiniz işlem platformu, cep telefonu ve/veya yatırım uzmanı aracılığıyla işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Gerçekleştireceğiniz vadeli işlemler için teminat bulundurmanız gerekir. Teminat tutarı işlem yapacağınız borsa ve ürüne göre değişiklik gösterir. Vadeli işlem kontratlarının işlem gördüğü borsalarda, dayanak varlığa göre farklı başlangıç teminatı ve teminat tamamlama seviyeleri bulunur. Başlangıç teminatları ve teminat tamamlama tutarlarında ilgili borsaların kararları doğrultusunda değişikliğe gidebilir. Bu değişiklikler neticesinde mevcut pozisyonlarınız için gerekli başlangıç veya sürdürme teminat seviyeleri azalabilir veya artabilir.
Vadeli işlem kontratı (futures), belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikteki malı, kıymetli madeni, finansal göstergeyi, sermaye piyasası aracını ve/veya dövizi alma ve/veya satma yükümlülüğü veren sözleşme şeklinde tanımlanır. Vadeli işlem kontratları genellikle metal, değerli metal, enerji, tarım, döviz, hisse senedi endeksi gibi farklı dayanak varlıklara dayalı olarak farklı vadelerde işlem görür. Vadeli işlem kontratları, ilgili dayanak varlığın spot fiyatındaki değişikliklere paralel olarak hareket eder. Bunun yanında vade farkından dolayı spot fiyat ile vadeli fiyat arasında küçük farklılıklar bulunur. Ancak bu farklılık alım ve satım anında da bulunduğu için yatırımcının aleyhine veya lehine bir durum yaratmaz. Bu fiyat farklılıkları vade uzadıkça artar, vade kısaldıkça ise azalır
Vadeli işlem piyasalarında yapılan işlemler sonucunda alım yönünde net pozisyona sahip olunmasına uzun (long) pozisyon denilir.
Kısa (short) pozisyon ise yapılan işlemler sonucunda satım yönünde net pozisyona sahip olunmasını ifade eder.
Açık pozisyon yapılan işlemler sonucunda nette uzun veya kısa pozisyona sahip olunmasıdır. Long pozisyon alındığında fiyatlar alış fiyatının yukarısına gittiği takdirde, short pozisyonda ise satış fiyatının altına doğru harekette kar elde edilir. Long pozisyonu kapatmak için satış işlemi, short pozisyonu kapatmak içinse alış işlemi gerçekleştirilmelidir. Borsa yatırım fonları ve vadeli piyasalarda kısa veya uzun pozisyon alınabilir. Hisse senedi piyasalarında ise sadece uzun pozisyon alınabilir.
Euro/Dolar paritesi, altın, petrol ve endeks kontratlarının en çok işlem gören vadeli kontratlar olduğu söylenebilir. Bu piyasalar çok likit olup, işlem yapılmak istediğinde kademelerde mutlaka alıcı veya satıcı bulunur. Bunun sebebi olarak, bütün dünyadaki yatırımcıların aynı borsa üstünde işlem gerçekleştirmesi gösterilebilir. Örneğin sadece Euro/Dolar paritesindeki işlem hacmi, Türkiye’de kurulu Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın toplam işlem hacminden daha fazladır.
Altın, gümüş, paladyum ve bakır yoğun işlem hacmine sahip vadeli kontratlardır. Bunlar içinde en popüleri ise altın ve gümüştür. Ayrıca pamuk ve buğday kontratları da borsalarda yoğun şekilde işlem görmektedir. Hem spekülatif amaçlı hem de hedge (korunma) amacıyla işlem yapılabilir.
Vadeli işlem piyasalarında korunma (hedging), spekülasyon ve arbitraj amaçlı işlemler yapılabilir. Yatırımcılar beklentilerine ve global gelişmelere bağlı olarak zaman zaman farklı pozisyonlar alabilir. Bu işlemlerde müşterinin talebine göre ister long (alış) isterse short (açığa satış) yapılabilir.
Vadeli işlem kontratında uzun veya kısa pozisyon alan bir yatırımcının pozisyon açarken yatırması gereken teminata denir. Gerekli olan başlangıç teminatı ilgili kontratta belirtilir. Başlangıç teminatı tutarları kontratın işlem gördüğü borsa tarafından piyasalardaki gelişmelere göre güncellenebilir. İlgili enstrümanda büyük orandaki fiyat artışları, başlangıç teminatı oranının artırılmasına neden olur. Aynı şekilde fiyatlarda ciddi bir düşüş meydana geldiğinde ise başlangıç teminatları aşağı yönde revize edilebilir.
Vadeli piyasalarda pozisyonların güncellenmesi ve oluşan zararlar neticesinde teminatınızın düşebileceği en düşük seviyeye sürdürme teminatı denir. İşlem teminatı tutarının sürdürme teminatı seviyesi veya bu seviyenin altına inmesi durumunda teminat tamamlama çağrısı yapılarak teminatın başlangıç seviyesine çekilmesi talep edilir. Pozisyonunuz sürdürme teminatının altına düşer ise ilave pozisyon açamazsınız. Sürdürme teminatları da başlangıç teminatlarında meydana gelen değişikliklere paralel olarak güncellenir.
Vadeli piyasalarda oluşabilecek zarar sonucunda, sürdürme teminatının altına düşülmesi halinde, pozisyonun kapanmaması için kalan teminatın başlangıç seviyesine yükseltilmesine denir. Teminat tamamlamak için isterseniz para gönderebilirsiniz ya da pozisyon kapatabilirsiniz. Teminat tamamlama seviyesine ulaşıldığı noktada ek teminat gönderilmeden ya da pozisyon kapatılmadan yeni pozisyon açılması veya pozisyon artırılması söz konusu değildir.
Futures işlemi yaptığınızda pozisyon almak için gerçekleştirdiğiniz ödeme; kontrat büyüklüğü üzerinden değil kontratta işlem yapabilmek için gerekli olan başlangıç teminatı üzerinden hesaplanır. Bu da size küçük miktarlarla büyük işlemler yapma olanağı tanır. Buna kaldıraç etkisi denir. Kaldıraç oranı ise; kontrat büyüklüğünün yatırılan teminata bölünmesi ile elde edilir. Kontratların standart bir kaldıraç oranı yoktur. Her kontratın kaldıraç oranları farklıdır. Ayrıca kontratın nominal değerindeki artış veya azalış da kaldıraç oranında değişikliğe sebep olur.
Piyasalardaki kaldıraç oranı sabit değildir. Bu oran her borsada ve her üründe farklılık gösterir. Örneğin Altın Haziran 2011 kontratında 1 adet kontrat almak ve/veya satmak için bulundurulması gereken başlangıç teminatı 7.425 dolar iken kontratın nominal değeri 141.050 dolar seviyesindeyse kaldıraç oranı 19 olur. Bir sözleşmenin kaldıraç oranı nominal değeri başlangıç teminatına bölerek bulunur. Bu durumda başlangıç teminatları yakından takip edilmelidir. Nominal değer aynı kaldığı takdirde başlangıç teminatındaki artış kaldıraç oranının düşmesine, başlangıç teminatının azalması ise kaldıraç oranının artmasına neden olur. Buna göre de aldığınız risk değişir.
Hedging, gelecekte oluşabilecek fiyat riskine karşı korunma ve/veya spot piyasada bulunulan bir pozisyondan oluşan riskleri diğer piyasalarda (futures, opsiyon vb) pozisyon alarak kendini korumaya alma olarak ifade edilebilir. Hedging işlemleri potansiyel zararı minimize etme üzerine kuruludur.
Herhangi bir finansal araç ve/veya emtiada uzun - kısa pozisyon taşıyan tüm bireysel ve kurumsal yatırımcılar hedging işlemi yaparak potansiyel zararını minimize etme gereksinimi duyabilir. Daha çok ihracat ve ithalat yapan müşteriler tarafından kullanılır.
Pamuk üreten ve ürettiği malı vadeli satan bir firma için risk tahsilat yapacağı dönemde pamuk fiyatlarının düşmesidir. Firma pamuk fiyatlarında yaşanabilecek düşüşe karşı kendini korumak için NYBOT’de işlem gören pamuk vadeli kontratında kısa pozisyon alabilir. Pamuk fiyatlarının düşmesi durumunda, spot piyasada zarar edecek yatırımcı, vadeli piyasada yaptığı futures satım işleminden kar yazarak zararını telafi edebilecektir. Bu firmanın sattığı pamuğu alan ve hammadde olarak kullanan bir tekstil firması için ise risk pamuk fiyatlarının artmasıdır. Bu tekstil firması olası zarardan kendini korumak için NYBOT’da işlem gören pamuk vadeli kontratında uzun pozisyon alabilir. Vadede fiyatların yükselmesi durumunda karşılaşacağı zararı vadeli piyasada gerçekleştirdiği futures alım işleminden elde edeceği kar ile telafi edecektir.
Futures işlemlerde, borsa kuralları gereği oluşan zararlar sonucunda sürdürme teminatına ulaşılması durumunda teminat tamamlama çağrısı yapılır. Bu noktada, para yatırılarak teminat tamamlanabilir. Teminatın tamamlanmaması durumunda ise pozisyonunuz ters işlemle kapatılır. İşlemler kaldıraçlı olduğu için yüksek zarar tutarları ortaya çıkabilir ancak paranızın tamamını açılan tek pozisyonla kaybetme riski son derece düşüktür. Ancak pozisyonunuzun aleyhine piyasalarda ciddi bir hareket oluşması neticesinde pozisyonunuzu kapatabilmek için yeterli likiditenin bulunmaması durumunda anapara kaybı yaşama riskiniz bulunmaktadır.
Pozisyonlarınızı çeşitlendirerek risk miktarınızı azaltabilirsiniz. Örneğin iki farklı endeksin veya emtianın fiyat hareketlerinden yararlanmak için S&P endeksinde uzun pozisyon, Dax endeksinde kısa pozisyon veya altında uzun, gümüşte kısa pozisyon alabilirsiniz. Ayrıca tarımsal kontratlarda da örneğin mısırda uzun pozisyon alıp, buğday da kısa pozisyon alarak risk miktarınızı azaltabilirsiniz.
BIST’de hisse senedi pozisyonu taşıyan bir bireysel yatırımcının portföyü, Türkiye piyasaları kapandıktan sonra global piyasalardan gelebilecek kötü haberlerden ertesi gün olumsuz yönde etkilenebilecektir. Yatırımcı böyle bir satış dalgası riskine karşı, Türkiye’de seans kapandıktan sonra, örneğin S&P500 endeksinde kısa pozisyon alabilir. Kısa pozisyon alan yatırımcı S&P500’de fiyatların düşmesiyle birlikte kar yazarak BIST’de oluşabilecek zararını minimize edebilecektir.
Dolar cinsi geliri, Euro cinsi borcu olan bir yatırımcı riskini azaltmak için Euro/Dolar paritesini yakından takip etmelidir. Paritedeki olası artışın etkilerini minimize etmek amacıyla yurtdışı vadeli piyasalarda Euro/Dolar kontratında pozisyon alınarak risk hedge edilebilir. Hedge işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu olarak, yatırım yapılacak miktar hesaplanırken ilgili kontratın nominal büyüklüğünün göz önünde bulundurulması gösterilebilir.
Arbitraj farklı piyasalarda aynı menkul kıymetler için farklı denge fiyatlarının oluşması durumunda, menkul kıymetlerin ucuz olduğu piyasadan alınarak daha pahalı olduğu piyasada satılması işlemine denir. Alış - satış işleminin aynı anda gerçekleştiği varsayımı altında arbitraj yapan yatırımcı hiçbir risk almaz. Arbitrajda menkul kıymetlerin satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki pozitif fark kar yaratır. Arbitraj imkanlarının yakalanabilmesi için bütün dünya piyasalarının çok yakından takip edilmesi gerekir. Örneğin arbitraj işlemini aynı dayanak varlık için Japonya Borsası’ndan satış, Amerikan Borsası’ndan alım yaparak gerçekleştirebilirsiniz.
Amerika ve Avrupa piyasalarında aynı dayanak varlık farklı fiyat seviyelerinden işlem görebilir. Bu durumda yatırımcılara arbitraj yapma imkanı doğar. ICE-NYBOT’ta işlem gören Kakao vadeli işlem kontratının yüksek, EUR-LIF1’de işlem görenin ise düşük fiyattan işlem görmesi arbitraj şansı yaratır. Bu durumdan faydalanmak isteyen bir yatırımcı, ICE-NYBOT’ta kontratı yüksek fiyattan satıp, EUR-LIF1’de düşük fiyattan alarak kar elde edebilir. Bu tür arbitraj fırsatları emtiaların yanı sıra parite ve metal kontratlarında da ortaya çıkabilir.
Opsiyon belirli bir kıymeti, önceden belli bir vade ve fiyattan alma-satma hakkı veren kontratlara denir. Kontratı satın alan yatırımcı, kontrata konu olan kıymeti alma (call opsiyon) veya satma (put opsiyon) hakkına sahip olurken, herhangibir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Opsiyonu alan tarafın riski ödediği prim ile sınırlıdır. Kontratı satan (yazan) taraf ise kontratı elinde tutan tarafın, konu olan kıymeti anlaşma şartları içerisinde almak-satmak istemesi halinde, sözleşme hükümlerini yerine getirmekle yükümlüdür. Opsiyonu satan (yazan) taraflar bu işlem karşılığı prim geliri elde etmektedirler. Opsiyonu satan tarafın ise riski çok daha büyüktür. Hatta portföyünde ilgili dayanak varlığı bulundurmadan call opsiyonu satan yatırımcının zarar riski teorik olarak sınırsızdır.
İkili Opsiyon: Bir opsiyonun vadesi dolduğunda, öngörülen koşulun gerçekleşmesi halinde, yatırımın bir kaç katına kadar kazandıran, gerçekleşmediği durumda bile yatırımınızın belirli miktarını koruyan yeni nesil bir opsiyon türüne denir. İkili opsiyonlar, aynı zamanda hepsi ya da hiç (All-or-Nothing), dijital opsiyonlar (Digital Options) ya da sabit getirili opsiyonlar (Fixed Return Options, FROs) olarak da bilinir. Her isim, ikili opsiyonların doğası olan kazanç ve kaybı (ikili sayılar, 0 - 1) temsil etmektedir. Bunun nedeni, yatırımcının opsiyonu satın almadan önce opsiyonun iki muhtemel sonucu olan kazanç ya da kaybı biliyor olmasıdır. İkili opsiyon sözleşmeleri, hisseler, emtialar, pariteler ve endeksler gibi birçok farklı aktif için geçerlidir.
ETF (Exchange Traded Fund) veya ülkemizde bilinen adıyla BYF’ler baz aldıkları enstrümanla hareket eden borsa yatırım fonlarıdır. Belirli bir endeksi baz alarak, bu endeksin içinde bulunan yatırım ürünlerinin (hisse senedi, tahvil bono, kıymetli madenler, emtia) performanslarını size yansıtan ve borsada alım satıma açık fonlardır. Riskleri dağıtma şansı vermeleri, alım-satım kolaylığına bağlı likidite ve düşük yönetim ücreti avantajlarıyla borsa yatırım fonları, dünyanın pek çok ülkesinde gerek bireysel gerek kurumsal müşteriler tarafından büyük ilgi görür. Hem fon hem hisse senetlerinin avantajlarını sunarlar ve diğer hisse senetleri gibi borsada alınıp satılırlar. Borsa yatırım fonları ilgili enstrümanların fiyat hareketlerini değişik oranlarda yansıtabilir. Örneğin enerji fiyatlarını yansıtan bir yatırım fonu enerji fiyatlarındaki yüzde 1’lik hareketi yüzde 1, yüzde 2 veya yüzde 3 olarak fonun değerine yansıtır. Ancak bu farklı fiyat hareketleri vadeli piyasalardaki kaldıraç gibi düşünülmemelidir. Çünkü herhangi bir borsa yatırımı fonunu alabilmeniz için hesabınızda alım yapacağınız nominal tutar kadar bakiye bulunması gerekir
Hisse senetlerinde kaldıraçlı işlem fark kontratları (CFD) ile gerçekleştirilebilir. Bu durumda taşıma maliyetine ödeyerek hisse sneetlerinde kaldıraçlı işlem yapabilirsiniz.
Yurtdışı piyasalarda sermaye azaltımı yurtiçi piyasalara göre daha sık görülür. Sermaye azaltımı gerçekleştiği zaman portföyünüzde bulunan hisse senetleri azalmış olur ancak hisse değeri artacağı için toplam portföy büyüklüğünüzde bir değişiklik meydana gelmez. Yani hisse senetleri miktarı yarıya indiğinde hisse senedi fiyatı iki katına çıkar.
Sağlam mali yapısı olan , piyasa değeri ve likiditesi yüksek şirket hisseleri Blue Chip olarak ifade edilir. Blue Chip hisseler, uluslararası piyasada kredibilitesi yüksek ve her durumda güçlü durabilen hisselere verilen isimdir. Oluşan risk diğer hisselere göre daha düşük olduğu için getiri de buna göre daha konservatiftir.
Henüz gerçekleşmemiş olan (bekleyen) emirlerinizi iptal edebilirsiniz. Bekleyen emri, yani gerçekleşmemiş emrinizi iptal etmenin bir cezası yoktur. Emirler iptal edilebileceği gibi her türlü değişikliği de yapmanız mümkündür.
Forex, farklı ülkelerin paralarının birbiriyle değiştirildiği küresel bir döviz piyasası olarak bilinir. Forex piyasaları temel olarak döviz birimleri arasında bir değişim platformu olarak kullanılsa da, bu piyasada altın, gümüş gibi değerli metaller, petrol, farklı borsalara ilişkin hisse senedi endeksleri de işlem görür. Bu piyasaların işleyişi başlangıç teminatı ve sürdürme teminatı esasına dayanır Bu şekilde yatırımcıların kaldıraçlı işlem yapmalarını sağlar. Bu piyasalarda kullanılan yüksek kaldıraç oranı hem yüksek risk hem de yüksek kazanç avantajı da sunar.
Trailing Stop, forex piyasalarında fiyatların yatırımcının pozisyonu lehine hareket ettikçe kendini otomatik olarak ayarlayan bir zarar durdurma emridir. Örneğin alış yönünde pozisyonu olan bir yatırımcının, fiyatların yükselmesi durumunda stop out (zarar kes) noktası otomatik olarak yükseltilir, böylece yatırımcının daha fazla kar etme imkanı sağlanır. Eğer fiyatlar aniden düşerse otomatik zarar durdurma imkanı sayesinde yatırımcı ani fiyat hareketinden korunmuş olur.
İşlem ücret ve komisyonları yaptığınız işlem türüne ve ürüne göre değişir. Ücret iki kısımdan oluşur. İlki işlem yapılan ürünün bağlı olduğu borsanın belirlediği sabit ücrettir. İkincisi ise şubenizin sizin için tanımlayacağı komisyondur.
Gerçekleştireceğiniz hisse senedi işlemleri için belirli bir komisyon skalası üzerinden, hacim bazlı komisyon ödersiniz. Vadeli işlemlerin aksine bu komisyon yüzde cinsindendir. Bu sebeple rakam, aldığınız hissenin fiyatı ve miktarına göre değişir.
Vadeli işlem kontratı alım satımlarında kontrat bazında komisyon ödenir. Vadeli işlem kontratlarında işlem komisyonuna borsa payı da eklenir. Borsa payı sözleşmeye göre değişim gösterir. Vadeli piyasalarda kontratın nominal büyüklüğü komisyon tutarı ile bağlantılı değildir. Bir kontratın nominal büyüklüğü diğer kontratın nominal büyüklüğünün beş katı olabilir. Ancak her iki kontratta işlem yapmak için ödenecek komisyon tutarı aynıdır.
Yurtdışı borsalarda yapılan işlemlerde ilgili borsaların kuralları geçerlidir.
Elde edilen gelirler kaynakta stopaj yerine beyana tabiidir. Kar eden yatırımcıların mali dönem sonunda elde ettiği karı vergi dairesine bildirmelidir. Vergi hesaplaması yatırımcının vergi dilimine göre yapılır. Dolayısıyla standart bir vergi oranı yoktur.
Bireysel yatırımcıların gelirleri yıllık beyana tabidir, ilgili mali yıla ait gelirleri tabii oldukları vergi dilimi karşılığında vergilendirilir. Kurumsal yatırımcıların da gelirlerinin kurumlar vergisine bağlı olduğu söylenebilir.
Vergi beyanı, hesaplaması ve bildirimi aracı kurumlar tarafından yapılmaz. İlgili işlemler yatırımcı tarafından gerçekleştirilir. Bu konuda aracı kurumun bir sorumluluğu bulunmaz.
Piyasa açılışı öncesi 2 saat 30 dakika boyunca emir gönderilebilir. Tipi (type) “Algoritmik (Algo)”, strateji (strategy) seçeneği “Piyasa Öncesi Limit (Pre-market Limit” ve emir tipi (order type) “Limit” olarak seçilir. Seans öncesi gerçekleşen işlemlerde işlem komisyonuna ek olarak hisse fiyatından bağımsız lot başına 0.005 USD masraf kesilir.
Seans sonrası emir gönderilemiyor.